Zoeken

Heuvelinkprijs 2024

De prijs voor architectuur in Arnhem

Jury Heuvelinkprijs vol lof over ontwerp van Opzoom architecten in Arnhem.

Gebouw Schuytgraaf met bijzonder ontwerp

Het project Schuytgraaf 

In 2023 leverden we het Kopgebouw Schuytgraaf op, een markant woongebouw met 52 sociale huurappartementen in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf in Arnhem. De stedenbouwkundige randvoorwaarden vereisten een robuust en stedelijk kopgebouw dat fungeert als aankondiging van deze nieuwe wijk. Het gebouw, gelegen op een smalle, wigvormige kavel dicht bij het spoor, biedt een slimme indeling met geluidsschermen en energiezuinige voorzieningen zoals groene daken en stadsverwarming. Het project is ontworpen door opZoom architecten in opdracht van Vivare en ons. 

Het rapport van de jury 
Alle projecten zijn door de jury bezocht en beoordeeld. De jury noemde Schuytgraaf een opsteker voor de woningnood in Arnhem. Want het tekort aan betaalbare woningen is groot. De oplevering van dit kopgebouw voorziet in de behoefte  en laat zien dat kwaliteit en kwantiteit samen kunnen gaan. Het appartementencomplex heeft 40 driekamer appartementen en 12 tweekamer appartementen. 

"De jury is enthousiast over de keuze voor brede woningen aan de gevel, de kleurencompositie van het geheel en met name de verfijnde ballustraden en welhaast ‘kanten’ balkons aan de westzijde. Laatstgenoemde geven het gebouw een karakteristieke uitstraling."

Uit het juryrapport CASA Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem

Het volledige juryrapport

Lees het volledige juryrapport

Ook in Arnhem is er momenteel een groot tekort aan woningen, met name betaalbare. Voor een oplossing van het woningtekort wordt nadrukkelijk gekeken naar de verschillende woningcorporaties, die in Arnhem actief zijn, maar ook zij worden beknot door regelgeving, stijgende prijzen en sinds kort ook netcongestie. De stad staat hiermee voor een gigantische opgave. In dat licht is elke extra sociale woning erbij goed nieuws, de oplevering van het Kopgebouw is evenwel een ware opsteker. 

Niet alleen omdat deze voorziet in een enorme behoefte. De woningnood is zo hoog dat in de landelijke maatschappelijke discussie architectonische kwaliteit regelmatig als sluitpost wordt gezien: te duur, geen tijd voor ‘gedoe’. Terwijl een kwalitatief goed vormgegeven habitat bewezen bijdraagt aan het welzijn van mensen en daarmee aan het reduceren van ándere maatschappelijke kosten, zoals gezondheidszorg en mentaal welzijn. Ook wat dat betreft is het Kopgebouw dus een ware opsteker. Hier is gestuurd op kwaliteit. 

Het moet een hele puzzel zijn geweest om het gewenste programma – 40 driekamer­ en 12 tweekamerappartementen – op deze moeilijke kavel pal naast de spoordijk in te passen. Dat is de architect zonder meer gelukt; het resultaat is een mooi vormgegeven, beheerst gebouw met een doordachte compositie en heel eigen ritme. 

De gevels zijn opgetrokken uit een mooie steen die slim is ingezet. De afwisseling in contrast zorgt in combinatie met de verschillende hoogtes van het volume voor een afwisselend totaalbeeld. De jury is enthousiast over de keuze voor brede woningen aan de gevel, de kleurencompositie van het geheel en met name de verfijnde ballustraden en welhaast ‘kanten’ balkons aan de westzijde. Laatstgenoemde geven het gebouw een karakteristieke uitstraling. 

Grote kwaliteit vormt ook de ‘daktuin’ van sedum, waardoor je het gevoel hebt over een daklandschap naar je woning te gaan. Daarentegen is de jury kritisch op het interieur dat qua plattegronden en materialisatie de standaard sociale woningbouw niet overstijgt. Ook de ‘binnentuin’ laat nog te wensen over. Wat groen betreft liggen er bovendien kansen op de parkeerplaats. 

Bovenal laat het Kopgebouw echter zien dat kwantiteit en kwaliteit elkaar niet uitsluiten. 

Over de Heuvelinkprijs 

De Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, is in de jaren negentig door de gemeente Arnhem en dagblad de Gelderlander in het leven geroepen om lokale architectuur alsook de interesse daarvoor te stimuleren. 

Felicitaties voor de winnaars van de juryprijs: "Onder de Radar" ontworpen door Sander van Schaik in samenwerking met Robert-Jan de Kort in opdracht van Joris Bak en Astrid Bergman. En de winnaar van de publieksprijs: het Prisma College, ontworpen door Wiersema Architecten in opdracht van De Onderwijsspecialisten.